lørdag 4. juni 2011

Ruging dag 1

Ove legger inn eggene i rugemaskinen
Ifjor ruget vi ut noen og tjue kyllinger som vi hadde i et lite og upraktisk hus på plenen. Ikke bare gravde de opp plenen, men det var også utrolig slitsomt å flytte rundt på dette huset i den skråningen vi kaller plen. I år blir det ikke noe slikt tull, nå bygger jeg et ordentlig hus til kyllingene og skal gjerde inn et bra område de kan beite på.

I dag startet vi opp rugemaskinen og i år er det 32 egenproduserte egg som skal ruges ut. Kyllingene som kommer ut blir blandingshøner, men vi håper og på noen renraset Wyandotter. Problemet vårt er at av de to Wyandotthønene vi har, så legger en av dem for små egg. Ideelt sett skal en slik høne legge egg som veier minst 55 gram. Vår er heldig om ho klarer 54 g, og er dermed ikke noe å avle på. Dagens prydhøns er avlet for mye på utseende og for lite på eggleggingsevne, dermed får en ofte høner som legger for små egg i forhold til standarden. Den høna som legger store nok egg, la seg klukk og har derfor ikke verpet på flere uker. Noen egg har vi likevel. Målet vårt med denne ruginga er hovedsakelig slaktekyllinger og da vil vi ha flest mulig haner. Denne vinteren har vi kun spist egenprodusert kylling og det føles ganske bra når en tenker på hvilke horrible forhold industrien produserer kyllinger i.

Rugemaskinen er en trofast sliter vi har lånt av svigerfar. Under rugingen må en snu eggene morgen og kveld noe nyere rugemaskiner gjør for deg, men eldre maskiner som Matadoren gjør ikke slikt. Derfor må vi to ganger daglig inn og snu eggene. I tillegg skal de ha rett temperatur og luftfuktighet så det er en fulltidsjobb med mye ansvar å ruge ut kyllinger med maskin. Likevel er det utrolig spennende og om syv dager kan vi lyse eggene og se om det er liv i dem.
- Ove

3 kommentarer:

 1. kjekt å finna andre på nettet som har høner ! me har lagt vekk den dyre rugemaskina vår for godt, for etter mange år med mange ulike rasar har me no fått til ekta klukkhøner, da vil sei at me har blanda alt av rasehøner som om trent finst, stor stas, dei ligg fint og ordnar alt sjølve, er rett og slett super mødre og fostrar opp tre fire kull kvar for sesongen ! so viss eg var dykk ville eg heller ha nytta meg av klukk høna !

  SvarSlett
 2. Hei!

  Me har klukkhøner også, ei av dei fekk fram tre kyllingar i år. Men me stolar ikkje heilt på at dei klarar å få fram såpass mange som me skal ha. Men hvis me er heldige så har me klukke høner når egga skal klekke, så kan me lure nokre av egga under dei. Då kan dei få ta seg av oppdragelsen! Det er jo så kjekt å sjå ei hønemor med små.

  SvarSlett
 3. Hva gjør egentlig at en høne velger å ikke verpe?

  Lykke til.

  P.S Svigerfar er ute og jakter villkatt mitt på natten. Prøv å gjett hvorfor.

  SvarSlett