lørdag 20. august 2011

Kjøkkenhagen

 I år skulle vi virkelig satse på å få dyrket frem noen grønnsaker selv. Jeg anla to avfallsbed og la kompliserte vekstskifteplaner. Så kom en irriterende mur inn og ødela for de mest ambisiøse planene. Likevel har minst tre ting ikke skuffet i år! Det mest vellykkede hittil er gulrøttene som jeg sådde i melkekartonger. 17 frø i hver kartong ble til omtrent en halv kilo gulrøtter i hver kartong. Nå henter vi dem rett opp av bedet og børster jorden av før vi spiser dem til middag. Man skulle trodd det ble for trangt i kartongen, men denne metoden er altså bare å anbefale.
Nummer to som innfridde i år er rødbetene. Rødbeter er en ny grønnsak for oss både i hagen og på kjøkkenet, men den har stort potensiale og den vokser villig vekk. Hittil er det kun de nydelige bladene som gleder oss og husker jeg ikke feil tror jeg man kan spise dem også. I to rekker foran rødbetene står det noen skrinne purrer. De begynte å vokse først nå,  så vi får se hvor store vi kan få de.m  


Siste suksess er blomsterbønnene på øverste bilde. Seks potter med frø har blitt til en enorm wigwam som hadde gjort Sølvpilen og Månestråle stolte! I skyggen av denne plantet vi både squash og gresskar, men sneglene har spist førstnevnte opp. Gresskaret "Uchiki kuri" derimot har overlevd og vokser som et uvær nå. Denne typen er veldig god i supper og stuinger så vi håpet å få en flott avling av den, men slik ble det altså ikke. Vi som kjenner klimaet her er nemlig rimelig sikre på at den kom for sent igang. Neste år skal den og squashen få stå i kaldbenken og vokse seg store før de kommer i jorden. Med en slik vekstkraft den har når den er kommet igang tror jeg ikke et par snegler betyr noe fra eller til!


                                                                   - Ove

3 kommentarer:

 1. For en flott blogg dere har, og for en jobb dere har gjort i hagen.
  Gulrøttene dine ser ut til å trives bedre i melkekartonger enn det mine gjorde, men så grov jeg de heller ikke delvis ned. Det skal jeg sannelig gjøre til neste år.
  Likte bloggen så godt at jeg la meg til som følger og på blogglisten min.

  SvarSlett
 2. Flott avling etter en ganske dårlig sommer.
  Moro å se at dere har fått til rødbetene. Jeg elsker rødbeter men har fått dårlige resultater hittil. Rødbetebiff er min favoritt.
  Det jeg liker best å dyrke, tror jeg må være aspargesbønner. Og så liker jeg å ha litt salat og ruccola. Poteter er jo bankers, da.

  SvarSlett
 3. Hyggelig du liker bloggen. Gulrøttene skulle både graves halvt ned og stå med mellomrom, men er ikke sikker på hvorfor. Jeg tenkte at siden de vokser helt uavhengig i kartongen så kan de stå tett i tett neste år, men kanskje de ikke liker det? Unni: imorgen skal jeg høste de første rødbetene og lage noe jeg aldri har gjort før, en tabbouleh! Det skal være en salat med bulgur, rødbeter og fetaost. Poteter blir det neste år. Bare tanken på potetsalater av nypoteter er grunn nok!

  SvarSlett