mandag 18. juni 2012

Høns i hagen: ruging og klekking av kyllinger



Dette er en del av serien vår om høns i hagen, se resten her


To blandingskyllinger, sannsynligvis Wyandottehane og Australorphøne.
Dersom du nå har bestemt deg for hvilke rasehøns du vil ha har du nå i hovedsak tre ulike måter å skaffe deg disse på. Kyllinger, rugeegg eller klukkhøne. Den første måten er å oppsøke en side som dette eller dette, og finne en oppdretter som kan skaffe deg akkurat den rasen du ønsker. Da kan du kjøpe enten rugeegg eller nyklekte kyllinger. Et rugeegg koster vanligvis rundt 15 kroner, men da trenger du en rugemaskin til å gjøre jobben. Kjøper du kyllinger betaler du et sted mellom 50 og 100 kroner for kyllingen. Prisen her bestemmes av alderen på kyllingen. Jo eldre den er jo lettere er det å se hvilke kjønn den er. Derfor er det vanlig at prisen går opp for hver uke. Noen få raser er kjønnsvisende, noe som betyr at du kan se om det er hane eller høne idet kyllingen kommer ut av egget. Dette er en kjempeegenskap for eggindustrien som ikke ønsker å fostre opp hanekyllinger som aldri kommer til å legge et egg. For oss andre er det bare å gjette. Etterhvert blir en ganske flink.

Ruging i maskin skrev vi litt om i fjor, men i all enkelhet går det ut på å sørge for riktig temperatur, litt over 37 grader og riktig fuktighet i 21 dager. Det fantastiske er at hønene kan gjøre dette i et skur uten noe som helst annet enn instinktet til hjelp, mens vi må jobbe hardt for å gjøre det samme. Prinsippet bak rugemaskiner er enkelt og vi har brukt en gammel modell som kun er en boks med en vifte i lokket. Selvsagt får du kjøpt mye mer avanserte saker som gjør jobben enda enklere for deg. Dette er et godt sted å lete etter slike maskiner og annet utstyr til fjørfehold.
Matador rugemaskin
Når du så har fått kyllinger i hus enten på den ene eller andre måten trenger de varme, mat og drikke. En kylling som kommer ut av egget har med seg en "matpakke" som gjør at den kan klare seg uten mat i to døgn. I naturen er dette slik fordi resten av eggene under høna skal rekke å klekke før høna forlater reiret. I praksis fungerer det ikke alltid slik. Klukkhønen vår forlot reiret etter at to kyllinger var ute og etterlot tre egg.
Her har kyllingene i kyllinghuset begynt å se ut luken på den store verden.
Om du ikke har en hønemor til kyllingene dine må de få varme fra annet hold. Vi har et eget lite hus til kyllinger som bare er i bruk i sommerhalvåret, hvor vi bruker ei varmelyspære som du får kjøpt på Felleskjøpet. Den henger fra taket og nå på sommeren er det kun på natten den trenger å stå på. Til å styre dette bruker vi en timer fra Claes Olsson. 

Kyllingfor kan du kjøpe fra Felleskjøpet i sekker på 25 kg. I begynnelsen er pelletsene i største laget for kyllingene så da bør du knuse dem i en morter. Nå har vi begynt å bruke kjøkkenmaskinen slik at vi kan ta unna større mengder omgangen. Ellers trenger kyllingene vann og det bør være fra et grunt kar slik at de ikke drukner i det.
Wyandottehøne med åtte kyllinger
Det helt klart enkleste er å bruke en klukkhøne til å både ruge ut kyllingene, og kanskje viktigst av alt til å passe på dem etterpå. Den naturlige syklusen til en høne er å verpe til reiret er fullt, så legge seg på eggene for å ruge dem ut i 21 dager, så fostre opp kyllingene i noen uker. Hun er avhengig av at alle kyllingene klekkes til samme tid, derfor legger hun seg ikke til å ruge før hun har lagt nok egg.

Noen tamhøner har fremdeles rugeinstinktet i behold, og legger seg plutselig til for å ruge - da sier vi at høna er klukk. En høne som blir klukk vil legge seg til å ruge på de eggene hun kommer over. Klukkhønen vil lage noen dype lyder når du nærmer deg og når du skal ta eggene under henne vil hun hakke etter deg. Det spiller ingen rolle for henne om det er hennes egg hun ligger på, faktisk kan hun ruge ute både ande-, kalkun- og gåseegg.

Vi har oppdaget at det lønner seg å ta kontroll over eggene dersom klukkhønen skal ruge dem ut. Vi har samlet sammen egg og når vi har nok egg, seks til åtte stykker, har vi flyttet høna til et eget sted der hun kan ligge i fred for de andre hønene. Dersom du ikke gjør dette vil det hele tiden bli lagt nye egg i kassen som hun vil prøve å ligge på, og så mister du kontroll over det hele.

Du kan også lure ei høne til å ta til seg nyklekte kyllinger. I fjor fikk vår klukke Wyandottehøne på bildet over åtte kyllinger som kom rett fra rugemaskinen. Vi bare lurte dem under henne på kvelden mens hun lå og rugde, og dagen etterpå gikk hun rundt med kyllingene på slep. En hønemor som passer kyllinger er utrolig spennende å følge. Høna snakker med kyllingene hele tiden i en lav tone, men dersom hun finner mat øker volumet og kyllingene springer frem. Når hun synes at det blir for kaldt legger hun seg ned og kyllingene smetter under vingene på henne. Hun vil passe på kyllingene til hun synes det er nok og da er det slutt.

Bildet ovenfor er tatt for et par uker siden av en blandingshøne som har ruget ut to kyllinger i år. Hun fikk ruge i kyllinghuset vårt, og gikk der med sine to små de første ukene. Men sist helg fikk vi 20 nyklekte kyllinger i hus som skulle inn der så den lille familien måtte flytte tilbake til det vanlige hønsehuset og resten av flokken. Dette gikk helt smertefritt. Ei høne med kyllinger er veldig beskyttende og tolererer ingen i nærheten av kyllingene. Både hanen og de andre hønene ble kjeppjaget ut av huset den første dagen, men etterhvert har de nok vent seg til hverandre. 

I fjor og i forfjor klekte vi ut kyllinger selv i rugemaskinen, men i år satte vi ut jobben til slektas rugeekspert. Vi brukte stort sett våre egne rugeegg, og fikk tilbake 20 små nøster i ulike farger. Noen skal bli nye verpehøner, andre skal bli slaktekyllinger. Det skal godt gjøres å få mer kortreist mat! Men fram til de blir store skal de få kose seg i kyllinghuset og snart slipper de ut i den grønne, frodige innhengninga vi har laget til dem. Jenta i huset har valgt ut sin favorittt under, så nå krysser vi alle fingrene for at det er en høne og ikke en hane.


5 kommentarer:

  1. Veldig interessant Ove! Og utrolig søte kyllinger. Det bor vel en hønemor i oss alle?! Takk for lærerik info!

    SvarSlett
  2. Skulle så gjerne hatt høner, men - det er så mange men. Det er noen som sier det følger med rotter hvis vi har høner? Må det være med en hane for at de skal legge egg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi har aldri sett noen rotter her hos oss så helt automatisk er det nok ikke! Dersom en bruker sunt vett og ikke overforer så det ligger mye mat rundt, så tenker jeg det holder rottene unna. Husk at de kommer dersom det er mat for dem. Tenk fastfood i byen på en lørdagskveld, men unngår du slike tilstander er du nok trygg!

      Hanen er faktisk helt unødvendig for å få egg, men skal det komme kyllinger ut av eggene må du selvsagt ha en hane. Høner vil begynne å legge egg når de er et halvt til ett år gammel uten engang å ha sett en hane. Faktisk er det helt greit å ha høner uten hane, men han holder god orden i flokken.

      Slett
  3. Koselig lesning! Kyllingene er jo bare så søte.

    SvarSlett
  4. Så spennende! Her lærte jeg masse.

    SvarSlett