fredag 1. juli 2011

Nytt skaft på riven

Det går hardt for seg når en rydder spirea! I fjor vår knekte skaftet på greipen, i vår knekte jeg spadeskaftet og nå sist skaftet på jernriven. Denne riven er nok gammel og jeg kjøpte den på et bruktmarked i Bergen for en femtilapp sammen med en slegge. Den har fungert utrolig godt og derfor bestemte jeg meg for at denne må det jo gå an å fikse. Etter å ha brukt vinkelsliperen for å fjerne naglen som festet skaftet til hodet måtte jeg fyre opp grillen slik at vi kunne la restene av skaftet brenne ut. Da den kom ut av asken forsto jeg for et stykke håndtverk denne riven er! På Felleskjøpet hadde de kun furuskaft, så jeg håper det vil holde. Alle sier jo at det er ask som gjelder til skaft, men furu kan vel gjøre jobben det og. 

Først brukte jeg drillen og borret ut hullet i skaftet før jeg brukte kniven og skar og pusset meg ned til skaftet passet inn i jernhylstret. Så kom den store utfordringen med å feste den. Her tenkte jeg å bruke nagler som en bruker når en klinker trebåter, men det var vrient å få tak i. Løsningen på det var en skrue med en låsemutter. 

Denne mutteren låser slik at den ikke åpner så lett som en vanlig mutter, ifølge den unge mannen på Wallendahl. Jeg stoler blindt på slike karer og satser på at det holder. Etterpå filte jeg av resten av skruen og nå gjenstår det bare å se om den holder i møtet med tøffe spirearøtter!
Og prisen for en "ny" jernrive? Rundt 80 kroner.
                                       -Ove

3 kommentarer:

 1. Det er som regel bedre kvalitet på gamle greier ja - og kjempemorsomt at noen tar seg tiden det tar å fikse det når det trengs :)

  SvarSlett
 2. Ja tror nok denne riva vil vare ja. Er mer spent på det nye skaftet, men brukte den idag og den virker solid nok! Det er vanskelig å finne gode redskaper som også ser bra ut, så er man fornøyd med verktøyet bør en behandle det bra!

  SvarSlett
 3. Og så er det noe eget med gamle redskaper med historie. Jeg har planteskjea etter mamma og pusseskjea etter pappa og grævet fra potetåkeren. Det siste med nytt skaft. Potetåker har jeg ikke. Ennå. ;)

  Og nå har du lagt deres egen historie til denne riva.

  Men det er også en del nye ting som er bra - gaffelen med ubrekkelig teleskopskaft som passer rygger i alle lengder, f.eks. Jeg satser på at det blir "et redskap med historie" for noen engang, den også.

  SvarSlett