mandag 16. april 2012

Høns i hagen: hønsehus

Del to i serien vår om høns i hagen - se mer her

Når en har bestemt seg for hvilken rase en vil ha må en tenke på hvilket hus en skal bygge/kjøpe til hønene. Generelt sagt kan høns bo i nær sagt hva som helst så lenge det er tørt og trekkfritt. Våre høns er robuste og tåler mye. For et par år siden hadde vi en hard vinter med mye snø og temperaturer ned mot -15 grader. Da var vi bekymret for hønene, men de hadde det helt fint i det uisolerte huset sitt. Under sånne forhold sitter hønene tett sammen og slipper de trekk klarer de fint perioder med slik kulde. Hos oss kunne man faktisk se utfra snøsmelting på hønsehustaket hvordan fuglene selv genererte varme inne  Her må det understrekest at vi skriver ut fra våre erfaringer her på vestlandet, i andre deler av landet med hardere klima kan det nok være annerledes.

Så hvor stor plass trenger hønene? Det kommer selvsagt an på hvor mange du ønsker å ha. I økologisk bruk kan en ha 6 verpehøner per kvadratmeter inne. Generelt sett kan en si at en bør bygge større enn en først tenker fordi en snart finner en ny rase en har lyst på, og da er det kjedelig dersom kapasiteten er sprengt. Nå har vi 9 høner og en hane og de legger mer enn nok egg til familien vår. Faktisk kunne vi nok hatt færre høner. Fordelen med færre høns er  at det er lettere å bli kjent med hver enkelt høne sin personlighet.

Vi har to ulike hus til hønseholdet vårt. Ett hovedhus der verpehønene bor og ett kyllinghus til oppal. Forskjellene er at i hovedhuset  skal de bo hele året, mens kyllinger har vi kun i 4 måneders tid i sommerhalvåret.

Hovedhuset bygde vi i 2008 med utgangspunkt i en treplate som jeg fikk tak i. 

Siden vi på den tiden ikke hadde et flatt sted å sette huset måtte vi bygge i en skråning og på bildet kan en se fundamentet til huset. Vi vurderte å bruke lecablokker, men gikk vekk fra det både på grunn av pris, men også fordi en da ikke ville fått et rom under huset der hønene kan oppholde seg i regnvær. I bakgrunnen kan en se det første (midlertidige) huset som var betydelig mindre. Som den uerfarne tullingen jeg var (og med smerte må innrømme at jeg fortsatt er) bygde jeg ikke huset på det stedet det skulle stå. Derfor måtte jeg ha hjelp fra to karer til for å få løftet huset på plass. Men når det er snakk om et lite hus går jo det bra.
Her er det på plass, uten tak og uten dør, men helt i vater! Huset er 1 meter bredt og 2 meter langt. Den høyeste delen er 120 cm og på det laveste er det 90 cm høgt. Vi brukte vanlig kledning til utsiden, og kledde veggene innvendig med tynne finerplater (gjenbruksmateriale). Gulvet er dekket med en rest vinylbelegg, slik at det skal være lett å rengjøre.

Til høyre på bygningen kan en se verpekassensom henger utenpå huset, med en takluke som kan åpnes utenfra. Den er delt i to rom som hvert er 40 cm bredt og 35 cm høyt. Verpekassen er en sentral del av huset og det bør være plass til minst to høner på en gang. Oftest velger hønene den samme kassen og en vil finne alle eggene i denne. Vi trodde var en god ide å ha tilgang til verpekassen fra utsiden, men det var bare tull. Verpekasseannekset er det svake punktet på huset med tanke på lekkasjer og helt unødvendig å ha på utsiden. Grunnen til det er at vi laget hoveddøren like stor som veggen og da har en god tilgang til å hente egg, som dere ser av bildet, samt for å mate hønene og ikke minst renske opp i huset.

Når huset står på stylter som vårt kan en åpne døren og kjøre en trillebår under og bare skrape skitten rett ut. Mange tømmer huset hver uke, men det synes ikke vi er nødvendig. Vi bruker spon fra Felleskjøpet som underlag og fyller på når det trengs. En viktig ting å huske på med høns er at de roter mye. Det betyr at det må være kanter både inn til verpekassene, ut luken og i døren. Har du ikke kanter her vil de sparke alt sponet ut.

I tillegg til verpekasser må det være en forbeholder inne i huset. I denne fyller du tørrforet som hønene spiser. Jeg bygde en slags silo som henger oppe på veggen. Den kan ikke stå på bakken for da vil hønene grave alt utover. Aller helst bør den henge så høyt at de må stå på tå for å spise. Jo større forautomat jo bedre fordi da behøver du ikke fylle på hver dag. Vann er også viktig at de får hver dag, men vi har vannet ute fordi det lett blir søl av det inne. Mer om foring kommer i et senere innlegg.

I tillegg til for og verpekasser må de ha sittepinner til å vagle seg på. Vi har to pinner som går på tvers av huset som hønene sitter på. Da har de rundt 20 cm hver å vagle seg på, men noen av hønene foretrekker å sitte oppå forautomaten.

Her er det meste på plass utenom vindusglass, og hjørnebord til høyre. Tilslutt endte vi opp med billige pleksiglass fra Miljømarkedet og det har fungert helt fint. På taket brukte vi en pakke med takshingel. Det kan være lurt å beregne størrelse på huset nettopp ut fra standardstørrelser på materialer, som at du får to kvadratmeter shingel i en pakke. I vår blåste dette taket rett av i en storm, men nå har jeg spikret det ekstra godt fast. Heldigvis gikk det fint med hønene.

Det blå tauet som en kan se til venstre oppe under taket er tauet som åpner luken ut i hønsegården, luken er på veggen som vender vekk på bildet. På denne måten kan vi lukke og åpne luken fra utsiden. Luken er 20 x 20 cm og det er passe stort for de største hønene.

Huset til kyllingene har jeg beskrevet byggingen av i detalj tidligere og det finner du her. Dette huset er et flott alternativ til det firkantete og har virkelig fungert godt.

Hus til høns er altså en ukomplisert affære så lenge du holder de tørre og trekkfrie. De tåler kuldeperioder dersom de kan sitte sammen og har nok mat. Likevel er ikke huset bare for at hønene skal sove der, de skal også være trygge for alt som lurer rundt om kring. Vi har med noen få unntak sluppet unna rovdyr, men vi har sett rev - og uansvarlige hundeeiere finnes overalt.

Ellers fins det selvsagt hønsehus å få kjøpt, noen bruker også ferdigpakker som lekestuer til barn og lignende. Har du masse penger du vil spandere kan du jo finne noe her, og er du fingernem er det masse tips å hente her.

Neste tema som kommer etterhvert er inngjerding og uteområde!

6 kommentarer:

  1. Les og lær sier nå bare jeg :)Og denne artikkelserien her trigger jo behovet for sin egen høne veldig... Skal, skal ikke, skal..
    Ha en fin uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det blir spennande å sjå om me klarar å overbevise deg. Fin veke til deg også, veret er jo med oss for tida!

      Slett
  2. En gang skal jeg ha høner så dette var veldig interessant og nyttig å lese.
    Så mange flotte raser du viser under!

    SvarSlett
  3. Høner er så koselige! Vi har fem dvergcochiner og en hane som koser seg i hagen vår. Om du har lyst til å lese mer om hønseholdet vårt, finner du et innlegg her:
    http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/02/hnsehold-i-hagen.html

    SvarSlett
  4. Interessant innlegg hos Hageblogger:) Artig å se...og mange grunner til å ha høner hvis man bor litt landlig og ikke midt i byggefelt kanskje?
    Har lagt meg til som følger hos deg. Fra Anita i Skaperglede

    SvarSlett
  5. Flott innlegg, spesielt å se detaljbildene! Tusen takk!

    SvarSlett