tirsdag 14. juni 2011

Nytt hønsehus


Som jeg har nevnt har jeg bygd et nytt hønsehus de siste ukene. Nå er det endelig ferdig og har blitt hjemmet til 5 Barnevelderkyllinger, 10 Australorpkyllinger og 5 små bronsekalkuner. Vi har allerede et hønsehus som vi bygde når vi startet med høner som fungerer som hovedhuset for hønseholdet vårt. Der bor de som legger eggene våre. Vi trengte et nytt hus til kyllinger, men som også kan fungere som sommerhus for hønene våre. Etter en del leting på nettet endte jeg opp med kyllingarken som hustype. Litt av poenget var også å bruke av plankehaugen som vi overtok sammen med tomten. Det er restene etter et hus som sto her før, det ble revet på 60-tallet og materialet har ligget i en stabel siden den gang. Den har vært dekket med bølgeblikk så mye at materialet var i overraskende go stand. Det eneste vi måtte kjøpe var selve rammeverket på huset som en kan se på bildet over. Grunnflaten på huset er bygd opp rundt målene på bølgeblikkplatene som er taket på huset. Derfor måler selve boenheten 160x180.


En annen viktig faktor var at jeg ville ha en utegård som var enkel å komme inn i, og som hadde plass til folk også. Det vil gjøre det mye lettere for spesielt ungene å gå inn for å mate hønene. På bildet over kan en også se vinduet som jeg satte inn som kombinert lyskilde og luke. Dette vinduet stammer også fra det gamle huset som sto på tomten, nederste rute mangler og det blir dermed utgangen til hønene. På bildet under kan  en skimte minstemann inne i huset. 


 Når en bruker gamle materialer blir allting veldig rustikt enten en vil det eller ikke, men etter at vi vasket de gamle plankene ble de veldig fine. Selv om de nærmer seg hundre år luktet det fortsatt kvae av dem når jeg saget de opp og kvaliteten er nok minst like bra som nytt treverk. Siden dette hønsehuset ikke skal stå ved siden av vårt hus ville vi ha en annen farge på det og lot jenta i huset bestemme, og da ble det friskt! Skulle være sjøgrønt men ser i grunnen mer turkist ut, satser på at fargen blir litt mer avstemt med tiden.


Her kan en se at hun står i døra etter at vi har flyttet kyllingene ut.


Takplatene er altså de gamle bølgeblikkplatene fra materialstabelen som forhåpentligvis fortsatt har mange år foran seg! Så snart regnet gir seg skal jeg feste netting rundt uteområdet slik at vi kan slippe fuglene ut i friluft.


Allerede nå er det fint å se inn på fuglene gjennom det store vinduet. Tilslutt kan vi se hvordan kyllingene har det inne i huset. Når jeg får ordnet nettingen skal vannbeholderen være ute slik at vi slipper vannsøl inne i huset. Varmelampen står nå på kun på natten, men snart er de store nok til å klare seg uten den og!
- Ove

2 kommentarer:

  1. Så flott hønsehus! Sikkert spennende å lete etter egg hver dag kan jeg tenke meg :)

    SvarSlett
  2. Så flott hønsehus:) Og så deilig med egne egg:)

    SvarSlett