søndag 18. mars 2012

Første frø i jorden!


Da har vi begynt å så til grønnsakshagen. I år som i fjor er det gulrøttene som er først ute. I år utvider vi både med å bruke 1,75 liters kartonger og ved å øke til 20 kartonger. Her kan vi også slå et slag for Qmeieriene som er vårt favortittmeieri etter smørfadesen i vinter.  Kåre Aamlid lover oss 16 kg på en kvadratmeter, altså 16 1,5 liters kartonger med 16 frø i hver kartong. Det gikk med en 50 liters sekk med jord for å fylle kartongene, men jorden ender opp i grønnsakssengen til slutt. Som i fjor sår vi med "Nantes 2" fra Impecta som fungerte veldig godt her hos oss. I tillegg har vi kjøpt en pakke med  både gule, røde og hvite gulrøtter fra  Plants of Distinction

Gulrøtter er noe ordentlig herk å så, og selv om det er moro i begynnelsen blir man uten unntak lei når det skal fordeles noen og tyve frø i hver kartong. Da er det godt med små flittige fingrer som kan hjelpe til. Nå står kartongene på soverommet frem til de spirer og da skal de i kjelleren under lys slik at de er klare til å plantes ut mot slutten av april.

- Ove

8 kommentarer:

 1. Gulrøtter i melkekartonger fungerer veldig godt hvis man har steinete jord. Det var en suksess hos oss også når barna var mindre. Alltid kjekt med små villige hjelpere.

  SvarSlett
 2. Alltid gøy når barna vil være med synes jeg:) gulerøtter i kartonger er kjekt. Jeg skal så noen i slike her også. Men jeg har ikke kommet i gang med grønnsakene enda... kanskje denne uken...

  SvarSlett
 3. Ble inspirert og lurer på om dere bruker sandholdig jord? Jeg er god på gulrot i teorien, men i bedet ender jeg ofte med at de blir veldig små. Har ikke mye stein, så det må være noe annet som er feil.
  Graver dere ned melkekartonene ute, når det er blitt varmere i jorda?

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest om den sandholdige jorden, men vi bruker en sekk med Bogrønt plantejord og i fjor likte de det godt. Tror stein kun er et problem ved at røttene deler seg dersom de møter på stein på vei ned i jorden. Det som er mest facinerende med kartonger er jo at en planter gulrøttene så tett. Men røttene blir lange og fine. I fjor gravde vi ikke kartongene langt nok ned i jorden og da kartongene gikk i oppløsning mot slutten av sommeren falt røttene ut. Så i år skal vi grave de ganske langt ned i jorden! Vi planter ut mot slutten av april.

   Slett
 4. Her er det barnebarn som får være med å så, og gjerne noe som vokser fort, sånn som bønner og sukkererter, for da blir det litt ekstra gøy :)Lykke til med spiringen dere!

  SvarSlett
 5. åå, det ser jo alltid koselig ut å så sammen slik da :)

  Du, jeg har nå kommet så i orden at jeg har kunnet ta opp tråden på gjesteblogging på hageblogger.no Kan du sende meg en epost er du snill, jeg må gi deg tilgang til en lukket blogg hvor dere skriver selve innleggene og hvor det er informasjon dere trenger så jeg trenger å vite hvilken epostadresse du bruker for innlogging på Blogger.
  (anne.moseplassen @ gmail.com)

  SvarSlett
 6. Takk for gulrottips! Og lykke til med sopplukking. Begynn med noen enkle sorter som kantareller og piggsopp, og så vil jeg anbefale alle å lære seg steinsoppen, hvis den kommer til høsten.

  SvarSlett
 7. Så spennende! Dette gjorde vi også for noen år siden, men dessverre så ble det heller dårlig med avling! Men nå har jeg begynt å samle på melkekartonger til blomstererter! Koselig at ungene kan være med og så!
  Lykke til!

  SvarSlett