søndag 30. november 2008

Solhatt - Echinacea


Etter å ha lese om Dove Cottage Nursery & Garden i eit gamalt blad har eg fått ein ny ønskeplante.

Egentlig er eg ikkje så glad i gult og oransje i hagen, likevel klarte eg på uforklarleg vis å lage eit lite bed i akkurat dei fargane i sommar. Etter å ha pådratt meg ein del meir i same fargeskala i haust gjennom diverse salg og bytting, blei bedet utvida. No merkar eg at det er nettopp dette bedet eg gler meg mest til å sjå i full vekst til neste år. Her skal det bli sprakande i raudt, gult og oransje med innslag av lilla, og det veks det også litt ulikt prydgras der.

Etter å ha sett desse forførande solhattane i ulike fargar innser eg at slaget er ugjenkallelig tapt. Eg vil ha meir! Eg vil ha varme, eksotiske, dirrande fargar og eg vil at det skal vere solhattar opp og i mente. Store, små, lyse, mørke, oppovervendte og nedovervendte. Foreløpig har eg berre ein, den vanlege purpurea (bildet over). Han kom med ein blom i år heilt på tampen av sommaren... Sneglane ga han hard medfart i vår, trur eg, så han brukte lang tid på å hente seg inn igjen.

Men neste år skal eg gå til krig mot sneglane for eg vil ha solhatten for meg sjølv. Og eit utval med andre fargar; er ikkje denne gule 'Sunrise' fin? Og oransje 'Art's Pride'? 'White Swan', 'Twilight', 'Green Envy', 'Sundown', 'Vintage Wine', 'Summer Sky', 'Mango Meadowbrite', 'Tiki Torch', 'Harvest 'Moon' og i det heile tatt.

Thompson & Morgan og Impecta har frø til nokre namnesortar, godt mulig det må bli ei bestilling.

Ta ein kikk på bildene på Dove Cottage si side, under kategorien Garden, vel verdt å sjå sjølv om bildene er små. Fantastiske bed og samplantingar!


6 kommentarer:

 1. Jeg skaffet meg noen solhatter i fjor.
  Magnus, Sunrise og White Swan. De er nydelige, og jeg har dem også i et rødt/gult bed som plutselig 'dukket opp' i hagen min ;-)

  SvarSlett
 2. Solhatter er ønskelanter.
  Jeg har prøvd å så dem, med dårlig resultat. Det aner meg at det blir litt for kjølig for småplantene til at de klarer seg. Må prøve store planter til neste år.

  SvarSlett
 3. Jeg fikk også "fot" på solhattene i sommer. Har skaffet meg en 6-7 sorter, men har ennå ikke klart å få tak i noen av de gul/orange sortene. Må sjekke de linkene dine til frø :-)

  SvarSlett
 4. frekke farger er festlig, jeg har satt av ett bed for orange-røde-rosa-lilla jeg. Det gleder jeg meg til å realisere. :)

  Men, jeg har hørt at det er vrient å få solhatt til å spire, de må visst være veldig ferske de frøa.

  SvarSlett
 5. Jeg har prøvd å så White Swan mange ganger, men har ikke fått en eneste spire :(

  SvarSlett
 6. Jaså, ja, vanskelig å få til å spire. Verdt eit forsøk i det minste, så får eg heller prøve på andre måtar utover sommaren hvis det ikkje går!

  SvarSlett