mandag 2. juli 2012

Klipping og forming av drueplante

Beskjæring og forming av trær tar tid. Du skal være rimelig tålmodig for å drive på med det, men det kan bli ganske bra. Dette er de to drueplantene 'Hasansky Sladki', til venstre og 'Beta' til høyre, som vokser i solveggen hos oss. Mange druer tåler et ganske kaldt klima, hovedproblemet er at vekstsesongen i Norge blir for kort til at de rekker å sette frukt. Begge disse sortene skal være tilpasset korte sesonger. De har blitt klipt og formet siden de ble plantet for fire år siden. Planen er at en lar planten gro en sterk stamme som det vokser grener ut fra hver vår. Siden drueplanten vokser så raskt skal en klippe vekk de gamle greinene på vinteren. Når du klipper den så passer du på å la det være igjen en flott knopp som blir til den nye grenen. Er du forsiktig som meg lar du det være flere knopper så du har backup. Senere skal vi ta stiklinger av de greinene som vokste ut av reserveknoppene. 

I år har den ene planten nådd helt opp til slutten av rammen og nå kan den begynne å få frukt. "Beta" har av en eller annen grunn ikke vokst like bra. I år har jeg byttet ledeskudd så muligens vil det hjelpe.

Det største problemet med at ting tar tid er at det er lett å gjøre feilvurderinger. Med drueplanten er det avstanden mellom greinene som sannsynligvis er for liten. I tillegg er det ikke lurt å plante planter så tett opp i husveggen, da kan du få et problem når veggen skal males. Dessuten vet du aldri hvor røttene tar veien.

Det blir nok ingen druer på oss i år for ingen av plantene har blomstret, men vi krysser fingrene for neste år!

2 kommentarer:

  1. Hei, dette var lærerikt! Jeg har fått stiklinger av drueplanter i år, så jeg skal huske på dette innlegget når det blir min tur til å begynne å klippe. Foreløpig venter jeg på at røttene skal vises gjennom pottehullene i bunnen. Da skulle de være klare for utplanting, fikk jeg vite.

    SvarSlett
  2. Skal se om jeg kan frisere drueplanten vær etter disse tipsene. Den vokser nå i alle retninger og det er druer på gang. Men de er ikke av de beste. Så den bør kanskje få selskap av noen som er litt søtere.

    SvarSlett