torsdag 12. juli 2012

Beskjæring av eple- og plommetrær

I noen kasser mot en solfylt vegg har jeg plantet et plommetre, et epletre og et kirsebærtre. Rett etter at jeg hadde plantet dem kom hjorten, men av denne trioen er det er kun kirsebærtreet som ikke har kommet seg etter opplevelsen. Vi har ikke hatt besøk av hjorten siden og ifjor vokste spesielt plommetreet bra. Dette er en "Opal" som er utrolig vital. Hensikten med beskjæringen er at den skal utvikle en vifteform mot den varme murveggen. Jeg begynte med å kutte hele treet ned rett over det som skulle bli hovedarmene. Nå skyter den greiner fra begge armene som så blir festet mot jerntråden. Nå om sommeren er det mye å følge med på. "Opal" vokser veldig mye så nye greiner kommer i løpet av få uker. Igjen må jeg innrømme at jeg har feilvurdert hvor stor plass den trenger, men med kraftig beskjæring tror jeg at jeg kan klare å holde den i sjakk.
Mot hjortegjerdet og skogen har jeg plantet et epletre, "Discovery", som skal espalieres. Ifjor kom de to første greinene på plass og i år venter jeg på den neste etasjen. På bildet kan en se at en av greinene er på plass, men den andre lar vente på seg. Dette treet har god nok plass heldigvis.
Ved siden av "Discovery" har jeg plantet et plommetre av sorten "Rivers Early Prolific". Ifjor vokste det helt utrolig, men i år har det stoppa opp. Det er grønt og fint, men skuddene blir ikke lengre. Dette skal også bli en vifte, men det har mye bedre plass enn Opalen som står mot veggen.
Den virkelig suksesshistorien i år er "Julyred"-epletreet jeg har plantet som et snortre. Det vil si at det er plantet i skrå vinkel. Beskjæringen her går ut på å ikke la skuddene bli for lange. Det blomstret flott i vår, men det kommer nok ingen epler. Til neste år derimot! 

                                                                  - Ove

3 kommentarer:

 1. Kult. Jeg har hatt lyst til å prøve meg på dette, men det virket så skummelt. Kanskje jeg kan prøve nå, det virker ikke fult så skummelt.
  Takk for tips!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er skummelt og dramatisk med hard klipping, men treet tilgir feil og gir nye sjanser! Det eneste som er trasig er at det tar så lang tid! Men en kan jo huske på at reisen er målet eller noe sånt..

   Slett
 2. Heisan.
  Spanande prosjekter på gang her. Blir nok flotte grønne vegger med frukt etter kvart. Go`helg.

  SvarSlett