tirsdag 12. mars 2013

Plommeblomstring i vinduet

I dag våkna me til eit nytt kvitt teppe ute, og store snøflokser dalte ned. Det har heldigvis gitt seg no, og det blei berre eit tynt lag med snø, likevel kjennest det som eit stort steg tilbake. Heldigvis er det litt meir vårlig inne, eg har nemlig plommeblomstring i vinduskarmen. Då Ove var og skar frukttrea inne på småbruket for ei tid tilbake sørga eg for å få meg meg nokre greiner heim. Eg har prøvd å drive eple før, men eg syns det er mykje lettare å få godt resultat med plomme så denne gongen droppa eg eplegreinene. 
Det står to gamle plommetre der inne, men me mistenker at det egentlig berre er villskudd som har overmanna dei opprinnelege trea. Det var plommer på dei i haust, bittesmå og ganske smaklause. Men eg syns det var litt pussig at eine treet hadde gule plommer og det andre knallraude, eg ville vel tenkt at villplommer hadde lik frukt, mest sannsynleg blå? Men eg veit veldig lite om sånt. No er i alle fall trea beskåre, så skal dei få litt gjødsel og stell i år og kven veit, kanskje frukten viser seg å bli betre då? Uansett er jo plommer fantastiske når dei blomstrar så eg trur nok trea skal få stå sjølv om det viser seg å vere villplommer. 

Det kom nokre få blomar på greinene mine, ikkje akkurat overdådig blomstring men fine er dei uansett. Eg klipte også med meg greiner frå ein gigantisk eldkvede som står i hagen der inne, dei står med masse feite knoppar no. Eg har aldri drive kvede før, men har lest at det skal fungere godt så no er eg spent på å sjå korleis blomane blir!

lørdag 9. mars 2013

Fuglekassebygging


En av de hyggelige tingene med våren er å se at fuglene begynner å sjekke ut fuglekassene våre. En av de tre vi har plassert ut i hagen falt ned og nå har vi bygd en ny. Jeg fikk hjelp av spesielt en ivrig snekker. Kassen laget vi ut av et bord som ble til overs fra de opphøyde beddene vi bygde i 2011. De er litt store for kjøttmeiser når de er hele 20 cm brede, men da blir det ihvertfall ikke for trangt.


Med pappa sin hatt på snei

Da er kassen ferdig og er opp i den samme bjørken som den gamle kassen hang i. Den ble malt rød og kan sees bak til høyre i bildet her. I år håper vi også på fugler i kassen med kamera i, men det ser ikke bra ut. Selv etter et år vil ikke fuglene nærme seg kassen der den henger. Uansett har vi fortsatt to kamera med større muligheter for privatliv.

fredag 8. mars 2013

Trehytte

På tomten lå det en haug med planker som var rester etter et hus som ble revet for flere tiår siden. Vi har brukt deler av denne til å bygge hønsehus. Nå var det på tide å bli kvitt resten av plankene og da snekret vi sammen en hytte i en lønn rett utenfor gjerdet. Under byggingen ble det ikke gjort bruk av vater eller noe sånt jåleri og hytta har blitt rimelig rustikk. Noen gamle vindu har også fått plass. Hytta er kun bygd rundt treet og hviler på steinen under. Under byggingen var jeg forsiktig med greinene slik at  når bladverket kommer på plass er hytta nesten helt usynlig til glede for store og små. Muligens blir den malt grønn også.
Hytta har naturlig nok ikke blitt brukt mye i vinter, men nå har vi spist appelsin på terrassen og offisielt tatt den i bruk. 

 

torsdag 7. mars 2013

Formeiring

Så er det plutselig snart fire veker sidan siste tilskot på stamma kom til verda. Det har gått som ein virvelvind, det tar jo si tid å bli kjent med ein ny liten tass og finne ei ny rytme i huset. Men no som babyskodda har begynt å lette merkar eg kor mykje lysare dagane er, korleis sola varmar lufta når ho skin og kjenner at no er jammen våren i startgropa. Ute i hagen står spirar av snøklokker, klosterklokker, krokus og juleroser klare til å eksplodere ut i blomst når berre lufta blir litt mildare. Hønene er våryre, verper for fullt og stikker av frå hønsegarden heile tida. No må me sørge for å gjerde dei forsvarlig inne før hagen vaknar til liv, ellers ser det mørkt ut for alle saftige små spirar som måtte dukke opp i beda.

Me gler oss stort til ein ny hagesesong!

søndag 3. mars 2013

Beskjæring av gamle epletre

Nå er endelig våren på vei og vi er på vei ut av dvalen. Ifjor kjøpte vi et småbruk der det var tre gamle epletre. I tillegg plantet vi nesten ti eple- og plommetre i en egen frukthage. I helgen har jeg beskjært alle sammen, men spesielt de gamle trærne var ikke enkle. I høst var det noen små sure epler på trærne og det er ikke sikkert at det er verdt å ta vare på de for fruktens skyld. De er helt klart ikke blitt stelt på en stund og da trenger de grundig beskjæring. Utfordringen er å ikke bli for ivrig og prøve å gjøre alt på en gang, men ta det over tid.Til hjelp i slike tøffe beslutninger har vi kjøpt denne boken som er et funn for alle mulige beskjæringsspørsmål.

Det første året skal en kun fjerne syke, skadde og døde greiner samt de som krysser og gnikker mot hverandre. Det er helt utrolig hvor mye greiner en da faktisk fjerner og hvor mye bedre treet ser ut etterpå.



Her er epletreet etter en hard klipping. Nede til høyre kan en se deler av greinene som jeg klipte vekk. Til neste vinter skal  jeg kutte litt i høyden og tynne litt mer i greinene slik at det blir mer luft.




De nye epletrærne skal beskjæres slik at de skal ha fire fem hovedgreiner som går ut fra en kort stamme. Dette skal være en effektiv form som er lett å holde ved like. Likevel ser det brutalt ut når en klipper de ned. For å feste treet til støtten har vi brukt avlagte strømpebukser fra ungene, de er elastiske og fleksible og gjør ingen skade på trestammen.