søndag 3. mars 2013

Beskjæring av gamle epletre

Nå er endelig våren på vei og vi er på vei ut av dvalen. Ifjor kjøpte vi et småbruk der det var tre gamle epletre. I tillegg plantet vi nesten ti eple- og plommetre i en egen frukthage. I helgen har jeg beskjært alle sammen, men spesielt de gamle trærne var ikke enkle. I høst var det noen små sure epler på trærne og det er ikke sikkert at det er verdt å ta vare på de for fruktens skyld. De er helt klart ikke blitt stelt på en stund og da trenger de grundig beskjæring. Utfordringen er å ikke bli for ivrig og prøve å gjøre alt på en gang, men ta det over tid.Til hjelp i slike tøffe beslutninger har vi kjøpt denne boken som er et funn for alle mulige beskjæringsspørsmål.

Det første året skal en kun fjerne syke, skadde og døde greiner samt de som krysser og gnikker mot hverandre. Det er helt utrolig hvor mye greiner en da faktisk fjerner og hvor mye bedre treet ser ut etterpå.Her er epletreet etter en hard klipping. Nede til høyre kan en se deler av greinene som jeg klipte vekk. Til neste vinter skal  jeg kutte litt i høyden og tynne litt mer i greinene slik at det blir mer luft.
De nye epletrærne skal beskjæres slik at de skal ha fire fem hovedgreiner som går ut fra en kort stamme. Dette skal være en effektiv form som er lett å holde ved like. Likevel ser det brutalt ut når en klipper de ned. For å feste treet til støtten har vi brukt avlagte strømpebukser fra ungene, de er elastiske og fleksible og gjør ingen skade på trestammen.

2 kommentarer:

  1. Se der ja! Et av de sikreste vårtegnene :) Håper dere får fin frukt på de gamle trærne da, og i alle fall så får dere besøke dem når de blomstrer! Hils fruen!

    SvarSlett
  2. Har også et gammelt epletre, og ble vel litt ivrig i fjor med beskjæringen. Ble en bråte vannskudd. Blir morsomt å følge med på neste beskjæringsrunde!

    SvarSlett