mandag 10. juni 2013

Inngjerding til høner


Høns i spirea
Dersom en skal ha høner i hagen må en, dersom en tar hagen sin alvorlig, sørge for at en har kontroll på hvor de går. Høner kan og vil ødelegge alt du har jobbet med på kort tid. Tidligere slapp vi dem ut i hagen under oppsyn, men det måtte vi bare slutte med. Skadene i blomsterbed og grønnsakshagen var ikke til å leve med. I fjor spiste de for eksempel en hel rabarbraplante. 

For å beskytte hagen har de ni hønene våre en stor innhenging som de går i hele året. Men etter kort tid er det bare svart jord igjen, for hønene graver, hakker i og spiser absolutt alt innenfor gjerdet sitt. Utfordringen er å gi hønene noe grønt å gå på samtidig som en sparer hagen, og nå har vi funnet en løsning. Vi er så heldige at vi bor rett ved skogen og der har vi potensielt et stort område de kan gå på. Problemet med det er at en ikke kan gjerde det inn med hønsenetting og staur fordi det tar for mye tid og koster for mye. Løsningen er et gjerde som er lett å sette opp, men samtidig lett å flytte og som holder hønene trygt inne.
Det nye gjerdet

Dette er gjerdet vi har kjøpt nå. Vi fant det her, og det har fungert strålende. Hittil har vi flyttet gjerdet en gang. Det er på 25 meter, men etter noen ettermiddager på skogsutflukt hadde hønene lagd store hull og sparket rundt på alt på det første stedet, så de måtte få seg en ny plass å rote på.

Det har vist seg å være litt vanskelig å få fuglene til å forstå at det er en fin ting å være på tur. De er vanedyr, og blir urolige når de ikke kan gå tilbake til huset sitt når de er klare for en pause i hakkingen. Derfor har besøkene deres i en ny innhengning blitt kortere enn jeg trodde de ville bli. Men likevel får de gått på gress og gravd opp nye steder, og slikt blir det glade høns av!

2 kommentarer:

  1. Hei
    Er det mulig å få kjøpt bilder av noen av hønene?
    Kan svare meg på asebreland@hotmail.com

    SvarSlett
  2. Hei, Elise! Tusen takk for at du tok deg bryet med å svare meg på blomsterbusken vi har stående i hagen vår! :-) "Snøballdusk", et morsomt navn, som passer utrolig godt. Den planten er bare helt fantastisk! Skifter farge ila sesongen gjør den også. Fra hvit til rosa og selv som brun når den er tørket er den aldeles nydelig. Lykke til med ditt eget hageprosjekt. Masser av kreativitet som skal til for å holde høner skjønner jeg, hoho! :-) Ha en flott uke videre. Hilsen fra glad Beate

    SvarSlett