onsdag 22. mai 2013

Plommevifte

De siste årene har jeg drevet og beskjært ulike frukttre i hagen for at de skal vokse på ulike måter. Dette er krevende arbeid på minst to måter. Den første er at det strider mot all fornuft å klippe et friskt, dyrt og særdeles etterlengtet frukttre ned til to usle greiner det første året du kjøper det. Den andre er at det tar så lang tid. Du skal klippe et tre på våren og så må du vente i et helt år før du kan gjøre noe mer med det. Og frukt tar det flere år før du får. Slik har jeg stått på med blant annet et plommetre av typen Opal.

Det står i en kasse mot veggen og i vår begynner det endelig å se ut som det skal. Nå så det riktignok  flott ut i fjor også, men da var målet ennå langt unna. Målet er at greinene skal spre seg ut som en vifte over veggen og utnytte plassen optimalt. Det er selvsagt ikke noe som skjer av seg selv. Det er ennå ikke blomster på det, men dette er bare tredje året og med den beskjæringen dette har vært gjennom må vi nok vente på de første plommene et år eller to til.

Denne delen av hagen ligger på nedsiden av huset og det står to andre frukttre her. Du kan lese om denne delen av hagen her. Problemet er at kirsebærtreet ikke vokser slik det skal, så det består nå av to greiner som er på feil plass. Epletreet vokser nesten slik det skal, men ikke helt. Det er nok bare å innse at det er ikke alltid at trærne reagerer på klippingen slik som det står at de skal gjøre i bøkene. Jeg må gjøre noe med disse to, men har ikke bestemt meg for hva ennå.

1 kommentar: