torsdag 20. oktober 2011

Tilbakeblikk til juli - storkenebb

Det er visst på tide å kome inn med nokre mjuke verdiar her igjen og publisere litt blomsterbilder etter alt bygg ag anleggsarbeid som Ove har hatt for seg i det siste. Men det er jo ikkje mykje blomstring ute no så eg går tilbake og velger eit av favorittbilda frå denne sesongen. Det er ein storkenebb som sto her i hagen då me overtok, den har blitt delt og har fått spre seg masse i hagen for den er så fin når den blomstrar. Eg trur det må vere ein god gammaldags julistorkenebb. 

Til våren skal me plante langs bekken, då tenker eg denne storkenebben i kombinasjon med marikåpe, hosta og blå sibiriris. Kankje også den gule sverdlilja/irisen, for visst er dei vel fine saman?

søndag 16. oktober 2011

Døren på plass og løker i jorden

  
Nå er endelig døren på plass i gjerdet. Vi har lett etter en passende gammel dør på ulike steder, men tilslutt måtte vi se i øynene at slike dører finnes bare ikke. Derfor har jeg heller snekret sammen en. Passende nok er den også bygd av det samme gjerdet som veggen. Jeg hadde håpet på å finne noen flotte hengsler brukt, men det var heller ikke enkelt å få tak i. Heldigvis hadde Claes Olson noen til meg. Slåen er ikke i hus ennå, men den er funnet og skal kjøpes inn fra en estisk smed på epla.no.

I går satte vi blomsterløker i jorden rundt treet. Vi endte opp med en pakke på 50 Blåstjerne "Scilla siberica". Vi delte de opp i tre grupper rundt stammen og så håper vi de sprer seg slik som dette. Men det er først til våren. Nå er det høst og noen av buskene i hagen lykkes faktisk med å gjøre det til noe fint.
Lønn "Osakazuki"    

Hageblåbær  

 
Aronia   
Hjertetre
                                                                                         -Ove

onsdag 12. oktober 2011

Nye planter og flott hull



















 Den siste tiden har jeg jobbet ute i øsende regnvær med gjørme langt opp etter støvlene for å bli ferdig med den nye veggen. Nå er den omtrent klar, men det mangler et malingsstrøk. Været idag er helt nydelig og det er flott å se bakken tørke litt opp. Materialet til veggen er restene av et gjerde jeg kjøpte på Finn.no for flere år siden. Jeg har delt plankene i to på langs for å få mest mulig ut av dem. I sommer fikk vi flere stiklinger av eføy som om noen år skal dekke hele denne veggen.
Her er hele veggen, uten dør riktignok. Bak veggen med hull har jeg bygd et vedskjul med tak over. Til venstre for døråpningen har jeg brukt en armeringsmatte på 210 cm x 120 cm som en klatrevillvin skal få boltre seg på.
De siste dagene har vi vært på forskjellige hagesenter og handlet på salg. Foran nettet kan en skimte en liten barlind "Grønland" som med tiden skal bli like rund som hullet i veggen og slik speile det. Jeg kjøpte en barlind til som også skal trimmes til en kule som skal stå foran steinen til høyre. 

Barlind er et av mine favorittrær, så jeg kjøpte en "Fastigiata robusta" også. Denne skal nesten ikke trimmes i det hele, fordi den vokser rett opp. I tillegg har denne bær også som ser flott ut. Jeg er litt usikker på hvor denne skal stå, men den kommer til å se bra ut uansett.
- Ove

torsdag 6. oktober 2011

Espaljerte frukttre





















Vi har flere frukttre i hagen som står pakket inn med hønsenetting mot hjorten. Det første bildet er Discovery som nå ser utrolig fint ut. I vår klipte jeg av toppen rett over to store knopper som nå er blitt til to store greiner. I tillegg har den ett toppskudd der de neste greinene kommer til våren. Hele sommeren har de to greinene vokst rett opp, men nå har jeg festet de til bambusstokker og senket de ned. Det skal tilslutt bli tre etasjer på dette treet. Riktignok er ikke Discovery helt riktig til denne typen beskjæring fordi den etter bøkene bærer frukt på endene av greinene. Egentlig er det sporebærende trær som egner seg best, men Discovery er vist helt i grenselandet. Vi håper på det. 
Mot det samme gjerdet har vi også plantet et plommetre av typen Rivers Early Prolific. I vår ble det beskåret hardt for å få de to hovedgreinene som skal danne viften. Etterhvert skal jeg beskjære dette mer, men det tar vi til våren. Tilslutt skal en slik plommevifte dekke flere meter av gjerdet og gi masse plommer!